U bent zakelijk actief op het internet. Uw domeinnaam is daarvoor uw meest waardevolle bezit. Goede bescherming is dus een noodzaak. In deze blogpost gaan wij dieper in op hoe u dat kunt doen.
Formele eigenaar van een domein
In de dagelijkse praktijk maken we met regelmaat situaties mee waarbij het domein niet op de correcte houder staat. Dit houd in feite in dat de gebruiker niet de formele eigenaar is. Vaak is dat de webbouwer of een medewerker die het domein heeft geregistreerd. Dit kan een probleem worden zodra er overgestapt wordt van webbouwer of het betreffende personeelslid uit dienst gaat.
De gevolgen van een verkeerde eigenaar
Problemen die hier uit voort kunnen komen zijn o.a. het omleiden van de website en/of het mailverkeer, tot zelfs het opheffen van het domein. Ook het gijzelen van domeinen waarbij de feitelijke eigenaar de domeinen mag “terugkopen” maken we mee. Het vervelende van dit geheel is dat u niets kunt doen. U bent namelijk niet de eigenaar van de onderhavige domeinen. In goed vertrouwen hebt u in het verleden uw webbouwer of medewerker opdracht hebt gegeven tot het registreren van die domeinen. Ook hebt u altijd de kosten betaald. Vanuit die hoedanigheid verwacht u dat het goed zit maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Zelf controleren
Gelukkig kunt u op internet opzoeken wie de formele eigenaar is van een domein. Het internet is wat dat betreft bijzonder open, partijen die de domeinextensies beheren hanteren namelijk publiekelijk toegankelijke registers waarbij u eenvoudig op kunt zoeken of uw domein ook daadwerkelijk aan u toebehoort. Op een speciale pagina op onze website kunt u deze check doen om te controleren of de informatie correct is. Zo kunt u eenvoudig kijken wie de formele eigenaar is van een domein. Mocht dit onjuist zijn onderneem dan tijdig actie.
Extra tips
Naast bovenstaande problemen die we tegenkomen hebben we aanvullende tips voor u met betrekking tot uw domeinnamen :
Controleer de gegevens
Controleer niet alleen of de tenaamstelling correct is maar zeker ook de contactgegevens zoals bijvoorbeeld het e-mailadres. Indien u in een later stadium bijvoorbeeld een SSL-certificaat aan wenst te vragen worden deze gegevens gecontroleerd en kunnen onjuistheden voor vertragingen zorgen. Dit kunt u hier doen.
Gebruik geen mailadres van een gratis dienst
Gebruik als contact mailadres geen e-mailadres van een gratis dienst zoals Gmail of Hotmail. Pas ook op met het gebruik van gratis mailadressen van uw provider. Deze mailadressen kunnen vervallen als ze een tijd niet gebruikt worden of komen te vervallen als u uw verbinding opheft. Hierdoor kan een willekeurig persoon “uw” mailadres aanmaken en zo uw domein overnemen.
Consolideer uw domeinen
Consolideer uw domeinen bij een partij waar (bij voorkeur) u niet alles zelf hoeft te regelen. Vaak worden zaken vergeten aan te passen als u het zelf moet doen. Dit kan op termijn nadelige gevolgen hebben zoals onjuiste gegevens bij een aantal domeinen van u. Wij kunnen ook een adviserende rol hierin nemen voor u.
Hebt u een merkrecht of gedeponeerd merk?
Controleer met regelmaat of er niet iemand anders een domeinnaam heeft geregistreerd wat mogelijk inbreuk maakt op uw rechten. Indien u een Europees merkrecht hebt en een derde partij registreert uw merknaam binnen een EU-land kan het zijn dat u hier stappen tegen kunt ondernemen; ondanks het feit dat het domein nog vrij te registreren was.
Sluiten uw domeinen nog wel aan?
Denk regelmatig kritisch na of uw domeinnaam (of namen) nog aansluiten bij uw bedrijfsnaam of uw producten c.q. diensten. Wellicht zijn er concurrenten die met een productnaam van u werken als domeinnaam? Of gaat u wellicht naar landen exporteren waardoor het denkbaar zou zijn dat potentiële klanten gaan zoeken op een landspecifieke domeinnaam? Ga in dit verband ook na of het wellicht haalbaar is om uw merknaam te deponeren zodat u meer rechten hebt.